Hogyan, milyen gyakran és mivel érdemes hajat mosni?

A mai bejegyzésben a hajról fogunk leginkább beszélni. Emellett megpróbálok egy témára koncentrálni vagyis, hogy a többségünk miért NEM TUDJA, hogyan kell helyesen hajat mosni?! Mivel ez a szokásunk, ahelyett, hogy szépítené és javítaná károsítja a hajszálakat. Hogyan lehetséges ez? Úgy tűnik, hogy vagy rosszul mosunk hajat, vagy nem megfelelő hajápolási termékeket használunk. Ma bemutatom a hajmosás legmegfelelőbb módját, elmondom, milyen termékeket kellene használni és milyen gyakran kell a hajat mosni. Jó szórakozást!

Miért fontos a hajmosás?

Ez a kérdés igazán trükkösnek tűnik. Hidd el, a haj nem szereti, ha sokat mossuk! A fejbőr szereti, mert faggyút termel, de a haj – hacsak nem használsz hajformázó termékeket – nem. Tudomásul kell venni, hogy a mosás nem csak a szennyeződéseket távolítja el, hanem ásványi anyagoktól és más fontos tápanyagoktól is megfosztja a hajat. Alapvetően attól függ, hogy milyen sampont használsz. Valójában több országban, a nők természetes olajokat használnak a haj tisztítására. A Himba törzshöz tartozó nők egyáltalán nem használnak vizet… Beáztatjuk a hajat, amíg nedves nem lesz, felhabosítjuk és leöblítjük. A hab különböző hatást válthat ki, ezért jobb, ha kiderítjük, miből is áll. Szóval kezdjük is az első tippel: HOGYAN MOSSUNK HAJAT.

Hogyan kell hajat és fejbőrt mosni?

Válaszd ki a megfelelő sampont

A probléma alapja a nem megfelelő hajápolási termékek. Hadd fogalmazzak másképp: ha egy bizonyos hatást szeretnél elérni, keress olyan samponokat, amelyek a hajtípusodra vannak kifejlesztve. Például a száraz hajra erősítő és nedvességfokozó sampon a megfelelő, a vékony hajnak volumennövelésre van szüksége, a zsíros hajnak viszont tisztításra és a faggyúmirigyek karbantartására van szüksége. Összefoglalva, a sampon kiválasztásakor tartsd szem előtt a haj igényeit.

Használj SLS- és parabénmentes samponokat.

Mik azok a parabének és hasonló anyagok, mint az SLS és SLES? Röviden ezek olyan szintetikus összetevők, amelyek egy adott kozmetikum megőrzéséért és/vagy habképzésért felelősek. Kétségtelen, hogy nem javítják a haj állapotát. Valójában inkább negatív hatással vannak a hajra.

Ne használj túl sok sampont!

Sem a hajat nem tisztítja meg jobban, sem a szálak nem lesznek egészségesebbek és fényesebbek, ha egy hajmosáskor elhasználsz fél flakon sampont. De akkor mégis mennyi sampont kell használni? Kezd egy kis cseppel és masszírozd a fejbőrbe. Ha a keletkezett hab mennyisége lefedi a haj hosszát, ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű sampont használtál. De ha még mindig bizonytalan vagy és szeretnél egy pontos mértéket kapni – oszlass el egy babszemnyi (vagy két babszemnyi) cseppet a fejbőrön.

Ne öntsd a sampont közvetlenül a fejbőrre!

Mielőtt samponnal kezelnéd a hajad, először öntsd a tenyeredbe és keverd össze vízzel. Ennek köszönhetően hígítani és habosítani fogod a sampont. Ez viszont segít abban, hogy egyenletesen oszlasd el az egész fejbőrön.

Koncentrálj csak a fejbőrre

Alapvetően a sampont a fejbőrön kell eloszlatni, a vízzel kombinált habnak el kell fednie a hajat. Hajmosás közben a hab szabadon lefolyik a hajszálakon. A legtöbben a hajszálakra kenik a sampont, pedig nagyon károsítja a hajszálat és hozzájárul a kiszáradáshoz is.

Szükség esetén csak kétszer moss hajat

A legtöbb esetben a zsíros hajat kétszer kell megmosni. De, ha úgy érzed, hogy a haj nem még elég tiszta, mosd meg újra.

Ne használj túl forró vizet a sampon öblítéséhez!

Hidd el, a haj nem rajong a forró vízért. A hűvös víz képes kisimítani a kutikulákat és javítani a véráramlást, ezért sokkal jobban megfelel a hajnak. Viszont langyos vízzel is leöblítheted a sampont.

Ne dörzsöld a hajat törölközővel!

Óvatosan csavard ki a hajat és tekerd be egy pamut törölközővel. Semmiképpen ne dörzsöld durva törölközővel a nedves hajat. A nedves hajszálak hajlamosabbak a sérülésre és az erőteljes dörzsölés súlyosan károsítja a haj szerkezetét.

Oké, azt hiszem, a fentiekben tárgyalt összes kérdés segíteni fog abban, hogy tudatosabban moss majd hajat. Most már tisztában vagy a gyakori hajmosási hibákkal, amelyeket el kell kerülnöd, hogy megőrízd az egészséges és vastag szálakat. Úgy gondolom azonban, hogy van még egy- két dolog, amit el kell magyaráznom.

Először is, hogy milyen gyakran kell hajat mosni. Nos, olyan gyakran, amilyen gyakran csak szeretnéd 🙂 De ne érts félre, a legjobb tanács, amit adhatok, hogy figyeld és ismerd meg a hajadat, amikor látod, hogy itt az ideje egy hajmosásra, akkor tedd meg nyugodtan. A hajat akár naponta is moshatod.

Másodszor, hogyan lehet gyorsabban hajat mosni? Nos, nincs mit felgyorsítani. Ezért, ha nincs sok időd, használj nyugodtan száraz sampont. De csak alkalmanként és akkor, ha a helyzet valóban megköveteli egy ilyen alternatíva használatát.

Ez minden, amit el szerettem volna mondani. Jó szórakozást a hajmosáshoz! 🙂

Avatar
Ivett

Szia, a nevem Ivett és a szépségápolás nem csak a szenvedélyem, de egyben egyfajta kikapcsolódás is számomra. Bár tudom, hogy a külső nem minden, tagadhatatlan, hogy hajlamosak vagyunk elsőre a külső alapján megítélni másokat. Külső megjelenésünk nagyon sok mindent befolyásol az életünk során. Ha szeretnél jól kinézni, mindezt úgy, hogy közben nem töltesz órákat a fürdőszobában, nézz szét a blogomon, mert sok hasznos infót találhatsz.