Hatékony hajápolás? Hogyan lehet sűrű hajad, ami nem hullik? Íme minden titkom.

Sziasztok 🙂

Ami első ránézésre elég egyszerűnek tűnik, gyakran okoz nekünk sok problémát. Hajápolás. Biztos vagy benne, hogy tudod, hogyan kell helyesen ápolni a hajat? Tudod, hogy mit kell tenned, hogy megelőzd a hajhullást és a volumenvesztést? Hogyan adjunk fényt a hajnak és milyen hajformázási technikát válasszunk a sérülések megelőzése érdekében?

A mai bejegyzésemet a tudatos hajápolásnak szentelem. Elárulok néhány tippet, hogyan élvezheted a telt fényű és volumenű hajat. Ezekkel a tanácsokkal a markodban búcsút inthetsz a Bad Hair Day-nek.

Hajápolás. Ezt tartsd észben!

Hadd kezdjem azzal, hogy emlékeztetlek arra, hogy a leghatékonyabb módja annak, hogy a szálak egészségesek maradjanak, egy átfogó hajápolási rutin bevezetése. Ez a gyakorlatban nagyjából azt jelenti, hogy nem csak felületesen (balzsammal, szérummal, természetes olajjal), hanem belülről (táplálékkal, vitaminokkal, mélyen behatoló kozmetikumokkal) is ápolni kell a hajat.

Ha szép és dús hajat szeretnél, nem szabad megfeledkezned néhány hatékony hajápolási szabályról:

  • a kevesebb több: a túl sok kozmetikum nem tesz jót a hajnak.
  • a gyakori festés, szőkítés és forró hajformázás károsítja a hajat
  • nap, szennyeződés és a hővédelem elengedhetetlen.
  • a természetes hajápolás jobb, különösen, ha szépségápolási olajokat használsz.
  • bölcsebb, ha átfogó ápolást biztosítunk a hajszálaknak: hidratáljuk, tápláljuk és regeneráljuk őket.
  • minden a fejedben kezdődik és a fejbőr megfelelő ápolása a lenyűgöző haj titka!

Jó hajápolás lépésről lépésre

  1. HAJMOSÁS – a hajápolás akkor kezdődik, amikor samponért nyúlsz, ezért jobb, ha olyat választasz, amelyik SLS, SLES és más potenciálisan veszélyes anyagoktól mentes. Hadd emlékeztesselek arra is, hogy gyengéden moss hajat – próbáld meg nem gyúrni vagy gubancolni.
  2. HAJSZÁRÍTÁS – a szabály itt egyszerű: ha csak teheted, hagyd a hajadat természetes módon megszáradni. A hajszárító által termelt forró légáramnak kitenni a tincseket elég káros és mind a göndörödést, mind a statikusságot elősegítheti. Ha azonban tényleg fel akarod gyorsítani a szárítási időt, állítsd a hajformázó eszköz hőmérsékletét közepesre.
  3. HAJÁPOLÁS– Részletesen ki tudnám fejteni, hogyan kell jól ápolni a hajat de ez órákig tartana. Most azonban megpróbálok rövid lenni. Az alábbiakban minden tippement megosztom veletek.
  4. HAJFORMÁZÁS – számomra a verhetetlen hajformázási technika az éjszakai hajformázás, sokkal biztonságosabb és ugyanakkor ugyanolyan hatékony, mint a hőkezelés. Alapvetően ugyanazt az eredményt éred el: volument és formát. Mi az éjszakai hajformázás? Egyszerű: csak a hajgörgőkre vagy pamut ruhadarabokra van szükséged, amelyeket nedves hajra tekersz és ezután csak aludnod kell, reggelre gyönyörűen göndör hajjal ébredsz majd.

Bevált tippjeim a haj ápolására és táplálására

Tudom, hogy mindenkinek megvannak a maga kipróbált és bevált technikái, amelyek segítenek abban, hogy a hajad egészséges, szép maradjon és ne hulljon. Én csak annyit tehetek, hogy elárulom a titkaimat, de mindenkinek ki kell dolgoznia a saját, személyre szabott hajápolási ütemtervét. Csak a személyre szabott hajápolási rutin 100%-ban hatékony.

A helyet a táskámban leginkább a természetes szépségápolási olajok foglalják el, amelyek sokféle alkalmazást kínálnak nekünk. Például hajmosás előtt, hajszárítás előtt (hővédelmet nyújtanak) és a hajvégekre is kenheted őket. Emellett igyekszem rendszeresen hajolajos kezelést végezni, mert tudom, hogy az olajok értékes lipidekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a hajat.

Természetesen van néhány kondicionálóm és maszkom is, amelyeket időről időre alkalmazok. Ami összeköti az általam használt hajápolási termékeket, az az, hogy ezek természetes kozmetikumok, mert a hajam (ahogy a töbséggéis) rosszul reagál a sok szintetikus anyagot tartalmazó készítményekre.

Hogyan ápoljuk a fejbőrünket?

Ne hanyagoljuk el a fejbőr fontosságát. Elvégre ez az a hely, ahonnan a hajad kinő, ezért fontos, hogy a haj “termékeny talajjal” rendelkezzen. A jó hír az, hogy nem kell, mestere legyél a fejbőr ápolásának, de viszont érdemes a természetes olajokhoz fordulnod. Akkor meg fogod érteni, hogy nincs szükség drága kezelésekre ahhoz, hogy a lenyűgöző hajadban gyönyörködhess.

Az én módszerem a fejbőr professzionális módon történő ápolására a fejbőr olajos kezelésével kezdődik, ami azt jelenti, hogy rendszeresen olajkeveréket masszírozok a fejbőrömre (szeretem a ricinus és mandulaolaj keverékét). Ezt az otthoni hajpakolást minden hajmosás előtt igyekszem elvégezni. Ennek köszönhetően a fejbőröm sosem szárad ki, nem korpásodik és nem viszket. Ezzel a kezeléssel fényes és dús hajat kapunk.

Tényleg káros a hajformázás?

Végül néhány szó a hajformázásról, hiszen ez az a tényező, ami a legkomolyabb károkat okozza a hajban – feltéve, hogy rosszul formázzuk a hajat.

Bizonyára érdemes közelebbről megnézni, hogyan formázzuk a hajunkat. Véleményem szerint a száraz haj formázása jobb, mert nem tesszük ki a szálakat a gyors nedvességvesztésének. Ráadásul a nedves haj sérülésveszélyesebb, ezért a száraz hajformázás jobb megoldás.

Ha azonban nem akarjuk megvárni, amíg a haj természetes módon megszárad, akkor javaslom, hogy próbáljuk ki az éjszakai hajformázást. Ez egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a haj göndörítésének minden öko módszerét, pl. görgők, fonat vagy rugalmas hajpánt. Ezt a módszert teljes mértékben ajánlom!

Ha kíváncsi lennél több hajápolási tanácsra hagyj egy hozzászólást a komment szekcióban  🙂

Avatar
Ivett

Szia, a nevem Ivett és a szépségápolás nem csak a szenvedélyem, de egyben egyfajta kikapcsolódás is számomra. Bár tudom, hogy a külső nem minden, tagadhatatlan, hogy hajlamosak vagyunk elsőre a külső alapján megítélni másokat. Külső megjelenésünk nagyon sok mindent befolyásol az életünk során. Ha szeretnél jól kinézni, mindezt úgy, hogy közben nem töltesz órákat a fürdőszobában, nézz szét a blogomon, mert sok hasznos infót találhatsz.